Το νέο TLD .app από την Google εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια σε εφαρμογές στο web

Top-level domain (TLD) .app από την Google | Webtrails - Digital Agency

Η κατάληξη .app της Google χρησιμοποιεί το HTTPS από προεπιλογή

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους developers iOS και Android να προωθήσουν τις εφαρμογές τους εκτός του App Store και του Play Store, η Google ανακοίνωσε το λανσάρισμα του Top-Level Domain (TLD) .app. Το TLD αποτελεί το τελευταίο κομμάτι ενός domain name, όπως το .com στο “www.google.com”.

Έπειτα από δημοπρασία που υλοποιήθηκε το 2015, η εταιρεία κατάφερε να αποκτήσει το TLD .app καταβάλλοντας το αντίτιμο των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Google βλέπει το νέο domain ως έναν νεό τρόπο με τον οποίο οι developers iOS και Android θα μπορούν να προωθούν τις εφαρμογές τους. Οι ιστοσελίδες .app πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σελίδες προορισμού για την κοινοποίηση συνδέσμων με εφαρμογές ή για την ενημέρωση των χρηστών για νέες εκδόσεις ενός app.

TLD .app & HTTPS

Το νέο TLD .app της εταιρείας ξεχωρίζει επίσης από την άποψη της ασφάλειας, καθώς είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί προεπιλεγμένες συνδέσεις HTTPS χρησιμοποιώντας είτε HSTS, είτε HTTPS Strict Transport Security.

Η Google βρίσκεται σε μια συνεχή προσπάθεια να καταστήσει το διαδίκτυο ασφαλέστερο μέσω της προώθησης του πρωτοκόλλου HTTPS. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο άρθρο “Google: Ένδειξη «Not secure» για τα HTTP sites χωρίς SSL certificate“. Μάλιστα με πρόσφατη ανακοίνωση της αναφέρει πλέον και επίσημα ότι από τον Ιούλιο του 2018 με το λανσάρισμα του Chrome 68, όλα τα HTTP sites θα σηματοδοτούνται ως μη ασφαλή «Not secure».

Ο CIO των domain της Google, Ben Fried εξηγεί πως το νέο domain .app θα επεκτείνει περαιτέρω την πλήρη υιοθέτηση του HTTPS.
“Ένα βασικό πλεονέκτημα του domain .app είναι ότι η ασφάλεια είναι ενσωματωμένη, τόσο για εσάς που είστε κάτοχοι, όσο και για τους χρήστες σας. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι το HTTPS θα είναι από προεπιλογή συνδεδεμένο σε όλους τους δικτυακούς τόπους .app, βοηθώντας στην προστασία από τα ad malware και την αποτροπή παρακολούθησης της περιήγησης των χρηστών από τους ISP. Επιπλέον θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατασκοπείας σε open WiFi networks. Καθώς το .app θα είναι το πρώτο TLD με ενσωματωμένη ασφάλεια που διατίθεται, θα συμβάλει στο να μεταβούμε στο μέλλον σε ένα ασφαλέστερο ιστό.”

Οι επιχειρήσεις και οι developers που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το δικό τους domain  .app μπορούν να επισκεφτούν το site της Google.