Ιούλιος 2018: Ένδειξη «Not secure» για όλα τα HTTP sites

Ιούλιος 2018: Ένδειξη Not secure για όλα τα HTTP sites | Webtrails
Σε παλαιότερο άρθρο μας “Google: Ένδειξη “Not secure” για τα HTTP sites χωρίς SSL certificate” είχαμε αναδείξει και πάλι την σπουδαιότητα των ενδείξεων ασφαλείας της Google. Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο προσεχές διάστημα καθώς με πρόσφατη ανακοίνωση της η Google αναφέρει πλέον και επίσημα ότι από τον Ιούλιο του 2018 με το λανσάρισμα του Chrome 68, όλα τα HTTP sites θα σηματοδοτούνται ως μη ασφαλή “Not secure”.

Treatment of HTTPΣτον Chrome 68, θα εμφανίζεται η ένδειξη “Not secure” για όλες τις σελίδες HTTP


Ας θυμηθούμε ορισμένες βασικές πληροφορίες για τις ενδείξεις της Google και τα πιστοποιητικά ασφαλείας SSL.

Που οφείλεται η ένδειξη “Not secure”;

Κατά την χρήση του Google Chrome, θα έχετε προσέξει ότι κάποια από τα sites που επισκέπτεστε έχουν την ένδειξη “Ασφαλή” ή “Secure” και κάποια την ένδειξη “Μη ασφαλή” ή “Not secure”. Όταν μια σελίδα δεν διαθέτει πιστοποιητικό SSL, (HTTP site), δεν εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα για τους χρήστες της. Αυξάνονται οι πιθανότητες υποκλοπής δεδομένων, καθώς μπορούν ευκολότερα να υποκλαπούν πληροφορίες σύνδεσης, passwords ή στοιχεία πιστωτικών καρτών. Στην Google, η ασφάλεια του χρήστη είχε πάντα προτεραιότητα. Γι αυτό το λόγο η Google επιλέγει να εμφανίζει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους χρήστες χαρακτηρίζοντας τις σελίδες αυτές ως μη ασφαλείς.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω HTTP site;

Εάν είσαι ιδιοκτήτης ενός site ή ακόμη περισσότερο ενός e-shop είναι καλό να δράσεις άμεσα και να μεταβείς σε HTTPS site. Εγκατάστησε & ενεργοποίησε άμεσα στο site σου ένα πιστοποιητικό ασφαλείας SSL.

Τι είναι το SSL πιστοποιητικό;

Το πιστοποιητικό ασφαλείας SSL (Secure Sockets Layer), είναι ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό το οποίο εγγυάται την ταυτότητα της πηγής, από την οποία προκύπτει η πληροφορία. Χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία κρυπτογράφησης της πληροφορίας, ασφαλίζει την επικοινωνία του χρήστη με την πηγή. Έτσι όποια προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία δώσει ένας χρήστης σε ένα site που διατηρεί SSL πιστοποιητικό κρυπτογραφούνται περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες υποκλοπής τους

Ένα βασικό SSL πιστοποιητικό που μπορεί να εφαρμοστεί είναι το Domain Validation SSL Certificates (DV SSL). Το DV SSL χρησιμοποιείται για τη κωδικοποίηση της πληροφορίας και τη ταυτοποίηση των στοιχείων του καταχωρητή και του ονόματος χώρου της ιστοσελίδας (domain). Με αυτόν το τρόπο ο χρήστης μπορεί να είναι σίγουρος ότι η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι σωστή και παραπέμπει στο σωστό εξυπηρετητή.

Πως είναι ορατό στους χρήστες ότι διαθέτω SSL πιστοποιητικό;

Όταν ένας επισκέπτης μπαίνει σε μια σελίδα με πιστοποιητικό SSL, βλέπει ένα εικονίδιο λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του Πλοηγού του, καθώς και το πρόθεμα (HTTPS) στη διεύθυνση URL.

Γιατί είναι σημαντικό να πιστοποιήσω το site μου;

Το SSL πιστοποιεί την ταυτότητά της ιστοσελίδας σας και προστατεύει τα δεδομένα των πελατών σας με ισχυρή κρυπτογράφηση, επομένως προσθέτεται αξιοπιστία στο site σας. Επιπλέον, οι πελάτες σας μπορούν να είναι ήσυχοι πως η ιστοσελίδα που επισκέπτονται και εμπιστεύονται για τις αγορές τους, είναι νόμιμη και τα δεδομένα τους (προσωπικά στοιχεία, κωδικοί, πιστωτική κάρτα) δε θα υποκλαπούν. Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελεί η αποκάλυψη της Google ότι οι ιστοσελίδες σε ασφαλή σύνδεση (HTTPS) θα έχουν προβάδισμα στα αποτελέσματα αναζήτησης, έναντι αντίστοιχων χωρίς SSL, καθώς θα χρησιμοποιούν το HTTPS ως ranking signal για τις αναζητήσεις των χρηστών.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Επιθυμείτε να πιστοποιήσετε και εσείς τη σελίδα σας με ένα SSL certificate που θα βελτιώσει την αξιοπιστία της; Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2810.235.631, στο email [email protected] ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.